सहायताकार्ट में आइटम की संख्या: 0
घाटी का मौसम
Miliczअभी14°दिन16°रात5°Sułówअभी15°दिन17°रात5°Żmigródअभी15°दिन17°रात5°Przygodziceअभी14°दिन15°रात6°Krośniceअभी14°दिन16°रात5°Odolanówअभी14°दिन16°रात5°Stawnoअभी13°दिन16°रात6°Ruda Milickaअभी13°दिन16°रात6°Ruda Żmigrodzkaअभी14°दिन16°रात6°Ruda Sułowskaअभी14°दिन16°रात6°Dębnicaअभी14°दिन15°रात7°Antoninअभी14°दिन15°रात6°Niezgodaअभी14°दिन16°रात5°Joachimówkaअभी13°दिन15°रात6°Grabownicaअभी13°दिन16°रात6°Miliczअभी14°दिन16°रात5°Sułówअभी15°दिन17°रात5°Żmigródअभी15°दिन17°रात5°Przygodziceअभी14°दिन15°रात6°Krośniceअभी14°दिन16°रात5°Odolanówअभी14°दिन16°रात5°Stawnoअभी13°दिन16°रात6°Ruda Milickaअभी13°दिन16°रात6°Ruda Żmigrodzkaअभी14°दिन16°रात6°Ruda Sułowskaअभी14°दिन16°रात6°Dębnicaअभी14°दिन15°रात7°Antoninअभी14°दिन15°रात6°Niezgodaअभी14°दिन16°रात5°Joachimówkaअभी13°दिन15°रात6°Grabownicaअभी13°दिन16°रात6°
प्रजाति प्रोफ़ाइल

Oknówka

Delichon urbicum

Buduje kuliste gniazda z błota pod okapami dachów, tracąc siedliska przez nowe elewacje.

oknowka
प्रजाति नोट्स से

Oknówka zwyczajna, oknówka, jaskółka oknówka (Delichon urbicum) – niewielki gatunek ptaka wędrownego z rodziny jaskółkowatych (Hirundinidae). Rozmnaża się w Europie, zachodniej i środkowej Azji oraz północnej Afryce, a zimuje w Afryce Subsaharyjskiej oraz południowej i południowo-zachodniej Azji. Żywi się owadami, które złapie w locie. Migruje na obszary, gdzie insekty latające występują obficie. Głowę i wyższe partie ciała ma czarne z niebieskim połyskiem, biały kuper i dolne partie ciała. Występuje zarówno na otwartych terenach, jak i w pobliżu siedzib ludzkich. Z wyglądu jest podobny do trzech pozostałych gatunków z rodzaju Delichon, które występują w północnej, wschodniej i południowej Azji. Posiada dwa powszechnie uznawane podgatunki.

Zarówno naukowa jak potoczna nazwa gatunku wiążą się z wykorzystywaniem przez ptaka budynków do celów lęgowych. Buduje gniazdo na zewnętrznych ścianach – zarówno murowanych, jak i drewnianych, blisko poddasza, gzymsów lub framug okiennych lub w podobnych miejscach. Nadaje swojej siedzibie kształt półkolistej, zamkniętej czarki, którą lepi z błota. Gniazduje zwykle w koloniach, dlatego odchody tych zwierząt mogą znacznie zanieczyszczać budynki należące do ludzi.

Na oknówkę poluje m.in. kobuz (Falco subbuteo) i tak jak inne ptaki jest atakowana przez pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne, takie jak pchły i roztocza, jednak jej zasięg występowania jest szeroki, a liczebność populacji wysoka, co sprawia, że nie jest zagrożona w skali światowej. Występowanie wśród ludzi spowodowało, że ptak był przedmiotem wielu odniesień kulturowych i literackich.

और प्रोफ़ाइल

नायक डेटाबेस पर लौटें या oknówka की मुख्य भूमिका वाली कहानी सुनें।

5.0