PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°
Profil gatunku

Łabędź niemy

Cygnus olor

Jeden z najcięższych latających ptaków. Broniąc gniazda, potrafi uderzeniem skrzydła złamać ludzką rękę.

labedz-niemy
Z notatek o gatunku

Łabędź niemy (Cygnus olor) – gatunek dużego, częściowo wędrownego ptaka wodnego z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae). Zamieszkuje Eurazję od Wielkiej Brytanii i Francji po Pacyfik. Przeloty: luty-maj i wrzesień-grudzień. Zimuje w Europie, na Bliskim Wschodzie, środkowej i wschodniej Azji, rzadko w północnej Afryce i Pakistanie. Introdukowany m.in. w Ameryce Północnej, Australii, Nowej Zelandii. W Polsce nieliczny, lokalnie średnio liczny; polska populacja w większości odbywa krótkodystansowe koczowania. Nie wyróżnia się podgatunków. Jest jednym z najcięższych ptaków latających.

Kolejne sylwetki

Wróć do bazy bohaterów albo posłuchaj bajki z łabędź niemy w roli głównej.

5,0