PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°
Profil gatunku

Kos

Turdus merula

Wielki wokalista w czarnym garniturze z żółtym dziobem. Koncertuje na antenach i dachach.

kos
Z notatek o gatunku

Kos (Turdus merula) – gatunek średniej wielkości ptaka częściowo wędrownego z rodziny drozdowatych (Turdidae). W Europie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych członków tej rodziny, jest też jednym z najbardziej znanych ptaków. Długość ciała wynosi od 24 do 27 cm. Samce są zabarwione na czarno z żółtym dziobem. Upierzenie samic jest w dużej części ciemnobrązowe. Głośne i melodyjne pieśni godowe można usłyszeć w Europie Środkowej pomiędzy początkiem marca a końcem lipca już przed świtem, a także wieczorem i czasem w ciągu dnia.

Kosy gniazdują w niemal całej Europie poza daleką północą i krańcami południowo-wschodnimi. Poza tym zamieszkują fragmenty Afryki Północnej i Azji, głównie Bliski Wschód i Azję Środkową. Zostały introdukowane w Australii i Nowej Zelandii. W Europie Środkowej część ptaków opuszcza na zimę tereny lęgowe i wędruje do Europy Południowej oraz Afryki Północnej.

Pierwotnie kos był ptakiem leśnym. W dalszym ciągu można go spotkać w lasach, jednak w XIX stuleciu rozpoczął się proces synurbizacji. Kosy, zasiedlając początkowo parki i ogrody w pobliżu osad ludzkich, wkrótce przeniosły się także do centrów miast. Pożywienia szukają zwykle na ziemi. Odżywiają się przeważnie pokarmem zwierzęcym, głównie dżdżownicami i chrząszczami. Chętnie zjadają też jagody i inne owoce. Budują gniazda zazwyczaj wśród gałęzi drzew i krzewów.

Kolejne sylwetki

Wróć do bazy bohaterów albo posłuchaj bajki z kos w roli głównej.

5,0