PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°
Profil gatunku

Drozd śpiewak

Turdus philomelos

Smakosz ślimaków rozbijający muszle o ulubione kamienie zwane kuźniami. Wygładza gniazdo gliną.

drozd-spiewak
Z notatek o gatunku

Drozd śpiewak, śpiewak (Turdus philomelos) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny drozdowatych (Turdidae), zamieszkującego Eurazję. Wierzch ciała brązowy o ciepłym odcieniu, kuper i pokrywy nadogonowe oliwkowe, ogon i wierzch głowy pomarańczowobrązowe. Spód ciała kremowy z gęstymi brązowymi plamkami. Wyróżnia się trzy podgatunki. Do jego charakterystycznej piosenki, w której powtarza muzyczne frazy, często odnoszono się w poezji.

Drozd śpiewak gniazduje w lasach, ogrodach i parkach. Jest częściowo gatunkiem wędrownym, wiele ptaków zimuje w południowej Europie, Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Migrują zarówno populacje miejskie, jak i siedlisk naturalnych. Osobniki z Wielkiej Brytanii, z niektórych regionów Europy Zachodniej i w Europie Południowej są częściowo osiadłe. Introdukowano go również w Nowej Zelandii i Australii. Pomimo iż gatunek nie jest zagrożony wyginięciem w skali globalnej, w niektórych częściach Europy nastąpił poważny spadek populacji, prawdopodobnie z powodu zmian w sposobach uprawy roli.

Ptak buduje w krzakach lub na drzewach zgrabne, wyłożone błotem gniazdo w kształcie filiżanki. Składa w nim cztery lub pięć ciemno nakrapianych niebieskich jaj. Jest gatunkiem wszystkożernym. Ma zwyczaj używania ulubionego kamienia jako „kowadła”, na którym rozbija ślimaki. Tak jak inne wróblowe bywa atakowany przez zewnętrzne i wewnętrzne pasożyty, jak również koty i ptaki drapieżne.

Kolejne sylwetki

Wróć do bazy bohaterów albo posłuchaj bajki z drozd śpiewak w roli głównej.

5,0