PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°Miliczteraz9°dzień9°noc2°Sułówteraz9°dzień10°noc4°Żmigródteraz9°dzień10°noc2°Przygodziceteraz11°dzień12°noc2°Krośniceteraz10°dzień11°noc2°Odolanówteraz10°dzień11°noc1°Stawnoteraz9°dzień10°noc3°Ruda Milickateraz9°dzień10°noc3°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień9°noc4°Ruda Sułowskateraz9°dzień9°noc4°Dębnicateraz11°dzień12°noc4°Antoninteraz11°dzień12°noc3°Niezgodateraz9°dzień10°noc3°Joachimówkateraz10°dzień11°noc2°Grabownicateraz10°dzień11°noc2°
Profil gatunku

Bielik

Haliaeetus albicilla

Król doliny, mylony z orłem. Jego potężne gniazda, rozbudowywane przez lata, mogą ważyć ponad tonę.

bielik
Z notatek o gatunku

Bielik, orzeł bielik, birkut (Haliaeetus albicilla) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Występuje w centralnej i północnej Palearktyce, od Islandii po Japonię; najbardziej na zachód wysunięta populacja zasiedla Grenlandię. Zamieszkuje głównie obszary przylegające do zbiorników wodnych, wzdłuż wybrzeży morskich, w pobliżu rzek. Gatunek osiadły, częściowo wędrowny. Generalista pokarmowy, odżywia się głównie rybami, ptactwem wodnym, okazjonalnie także padliną. Gniazduje na wierzchołkach dużych drzew, na konarach przy pniu, również na półkach urwisk skalnych. Pary są monogamiczne, zajmują terytoria o różnej wielkości, zależnie od dostępności pokarmu, i wyprowadzają jeden lęg w sezonie. Młodymi opiekują się obydwoje rodzice. W związku z antropopresją i zanieczyszczeniem środowiska liczebność gatunku zmniejszyła się znacząco do lat 70. XX wieku. Dzięki zabiegom ochronnym liczebność niektórych populacji wzrosła i ustabilizowała się. Ze względu na duży zasięg i korzystne trendy zmian liczebności populacji w klasyfikacji IUCN bielik ma status gatunku najmniejszej troski (LC).

Kolejne sylwetki

Wróć do bazy bohaterów albo posłuchaj bajki z bielik w roli głównej.

5,0