Mewa żółtonoga (Larus fuscus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae). Przeważnie wędrowny, w sezonie lęgowym zamieszkuje Eurazję, zimuje także w Afryce i Ameryce Północnej. W Polsce skrajnie nielicznie lęgowy na północy.
Mewa żółtonoga
ملف النوع
Mewa żółtonoga
Larus fuscus
Mewa o ciemnym płaszczu której lokalna populacja lęgowa na stawach traci walkę o byt z lisami i norkami (VU).
mewa-zoltonoga
من ملاحظات عن النوع
مزيد من الملامح
