مساعدةعدد العناصر في السلة: 0
طقس الوادي
Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°
ملف النوع

Bielik

Haliaeetus albicilla

Król doliny, mylony z orłem. Jego potężne gniazda, rozbudowywane przez lata, mogą ważyć ponad tonę.

bielik
من ملاحظات عن النوع

Bielik, orzeł bielik, birkut (Haliaeetus albicilla) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Występuje w centralnej i północnej Palearktyce, od Islandii po Japonię; najbardziej na zachód wysunięta populacja zasiedla Grenlandię. Zamieszkuje głównie obszary przylegające do zbiorników wodnych, wzdłuż wybrzeży morskich, w pobliżu rzek. Gatunek osiadły, częściowo wędrowny. Generalista pokarmowy, odżywia się głównie rybami, ptactwem wodnym, okazjonalnie także padliną. Gniazduje na wierzchołkach dużych drzew, na konarach przy pniu, również na półkach urwisk skalnych. Pary są monogamiczne, zajmują terytoria o różnej wielkości, zależnie od dostępności pokarmu, i wyprowadzają jeden lęg w sezonie. Młodymi opiekują się obydwoje rodzice. W związku z antropopresją i zanieczyszczeniem środowiska liczebność gatunku zmniejszyła się znacząco do lat 70. XX wieku. Dzięki zabiegom ochronnym liczebność niektórych populacji wzrosła i ustabilizowała się. Ze względu na duży zasięg i korzystne trendy zmian liczebności populacji w klasyfikacji IUCN bielik ma status gatunku najmniejszej troski (LC).

مزيد من الملامح

عد إلى قاعدة الأبطال أو استمع إلى قصة بطولة bielik.

5.0