
(c) Pavel Shukov, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Pavel Shukov
Śnieguła
Plectrophenax nivalis
★★
أقل قلقًاالموئل: Pola / Nieżytkiالنظام الغذائي: Ziarnojadباع الجناحين: 32 cm
عرض على iNaturalist
استمع إلى الأصوات:
Śnieguła (zwyczajna) (Plectrophenax nivalis) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny poświerek (Calcariidae), wcześniej zaliczany do trznadlowatych (Emberizidae). Zamieszkuje obszary podbiegunowe Eurazji i Ameryki Północnej. Jest najdalej na północy gniazdującym ptakiem lądowym – występuje aż do północy Grenlandii. Zimuje w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej, sporadycznie w północnej Afryce. Nie jest zagrożony wyginięciem.
نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.
