مساعدةعدد العناصر في السلة: 0
طقس الوادي
Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°
Modraszka

Modraszka

Cyanistes caeruleus

★
غير مهدد
الموئل: Lasy / Trzcinowiskaالنظام الغذائي: Owadożercaباع الجناحين: 18 cm
عرض على iNaturalist

استمع إلى الأصوات:

Modraszka

O gatunku

Modraszka to jedna z najmniejszych sikorek w Polsce. Jej charakterystyczne niebieskie i żółte upierzenie czyni ją jedną z najpiękniejszych.

Zwyczaje

  • Bardzo zwinnie porusza się po gałązkach
  • Często zwisa do góry nogami szukając pożywienia
  • Chętnie odwiedza karmniki zimą

Ciekawostki

  • Waży zaledwie 9-12 gramów
  • W jednym lęgu może mieć nawet 15 piskląt
  • Bardzo pomocna w walce ze szkodnikami roślin

Specyfikacja

  • Gatunek: Modraszka (Cyanistes caeruleus)
  • Siedlisko: Lasy, ogrody, parki
  • Dieta: Wszystkożerny — owady, pająki; nasiona, jagody, orzechy
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuplak (dziuple, skrzynki lęgowe)
  • Rozpiętość skrzydeł: 18–21 cm
  • Masa ciała: 9–12 g
  • Długość życia: ~10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Sikora bogatka, Wróbel, Gawron, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Znakomite budowanie gniazd

Ekologia i zachowania

Modraszka to niezmordowana akrobatka koron drzew. W sezonie lęgowym intensywnie redukuje populacje gąsienic, a zimą elastycznie przechodzi na dietę nasienną. Chętnie korzysta z budek lęgowych i karmników, szybko ucząc się nowych źródeł pokarmu.

نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.

المعرض: Modraszka

2 صورة في المعرض

5.0