مساعدةعدد العناصر في السلة: 0
طقس الوادي
Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°
Gil
(c) Didier, some rights reserved (CC BY-SA)

Gil

Pyrrhula pyrrhula

★
غير مهدد
الموئل: Lasyالنظام الغذائي: Ziarnojad / Pąkożercaباع الجناحين: 26 cm
عرض على iNaturalist

استمع إلى الأصوات:

Gil

O gatunku

Gil to jeden z najpiękniejszych ptaków w Polsce. Samce mają charakterystyczną czerwoną pierś, podczas gdy samice są bardziej szaro-brązowe.

Zwyczaje

  • Żywi się głównie nasionami i pąkami
  • Często odwiedza karmniki zimą
  • Ma charakterystyczny gwizdliwy głos

Ciekawostki

  • Może nauczyć się naśladować melodie
  • Preferuje nasiona brzozy i olchy
  • Para pozostaje razem przez cały rok

Specyfikacja

  • Gatunek: Gil (Pyrrhula pyrrhula)
  • Siedlisko: Skraje lasu, ogrody
  • Dieta: Nasiona, jagody, pąki, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w gęstej roślinności
  • Rozpiętość skrzydeł: 22–25 cm
  • Masa ciała: 45–62 g
  • Długość życia: ~7 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: —

Atut specjalny

  • Kojąca obecność

Ekologia i zachowania

Gile są spokojne i niezbyt płochliwe, często żerują parami. Zimą zbliżają się do zabudowań, gdzie łatwiej o pokarm. Preferencja do pąków drzew liściastych sprawia, że są częstymi bywalcami ogrodów i sadów.

نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5.0