مساعدةعدد العناصر في السلة: 0
طقس الوادي
Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°
Gawron
(c) Hasan Karagülmez, some rights reserved (CC BY-NC-ND)

Gawron

Corvus frugilegus

★★★
قريب من التهديد
الموئل: Miasto / Polaالنظام الغذائي: Wszystkożercaباع الجناحين: 95 cm
عرض على iNaturalist

استمع إلى الأصوات:

Gawron

O gatunku

Gawron to społeczny ptak z rodziny krukowatych. Charakteryzuje się gołą, białawą skórą wokół podstawy dzioba u dorosłych osobników.

Zwyczaje

  • Żyje i gniazduje w dużych koloniach
  • Preferuje otwarte tereny rolnicze
  • Bardzo inteligentny i społeczny

Ciekawostki

  • Tworzy kolonie lęgowe zwane gawroniskami
  • Potrafi używać narzędzi do zdobywania pożywienia
  • Zimą często tworzy mieszane stada z krukami

Specyfikacja

  • Gatunek: Gawron (Corvus frugilegus)
  • Siedlisko: Tereny rolnicze otwarte, pastwiska i skraje lasu
  • Dieta: Wszystkożerny — dżdżownice, owady, małe ssaki, jaja, zboża, owoce, padlina
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Duży krukowaty
  • Gniazdowanie: Kolonijne gniazda na drzewach (gawroniska)
  • Rozpiętość skrzydeł: 81–99 cm
  • Masa ciała: 280–531 g
  • Długość życia: ~24 lata

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Jastrząb gołębiarz, Puchacz, ludzie
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Pliszka, Dzięcioł, Rudzik, Sikora bogatka, Sójka, Jerzyk, Wróbel

Atut specjalny

  • Przywództwo strategiczne / Rozwiązywanie problemów

Ekologia i zachowania

Gawrony żyją w silnie zorganizowanych koloniach (gawroniskach), co sprzyja skutecznej obronie przed drapieżnikami i szybkiemu przekazywaniu informacji o pokarmie. Wykazują się elastycznością żerowiskową – potrafią korzystać zarówno z pól uprawnych, pastwisk jak i obrzeży lasów. W miejscach zimowania tworzą mieszane stada z innymi krukowatymi, dzieląc się wiedzą o zasobach.

Wykazują zachowania problem‑solving: potrafią omijać przeszkody i wykorzystywać sprzyjające warunki (np. wiatry czy ruch pojazdów na drogach) do efektywniejszego żerowania. Dzięki wysokiej inteligencji i kooperacji społecznej świetnie przystosowują się do środowisk zmienionych przez człowieka.

نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5.0