مساعدةعدد العناصر في السلة: 0
طقس الوادي
Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°Miliczالآن14°نهار16°ليل5°Sułówالآن15°نهار17°ليل5°Żmigródالآن15°نهار17°ليل5°Przygodziceالآن14°نهار15°ليل6°Krośniceالآن14°نهار16°ليل5°Odolanówالآن14°نهار16°ليل5°Stawnoالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Milickaالآن13°نهار16°ليل6°Ruda Żmigrodzkaالآن14°نهار16°ليل6°Ruda Sułowskaالآن14°نهار16°ليل6°Dębnicaالآن14°نهار15°ليل7°Antoninالآن14°نهار15°ليل6°Niezgodaالآن14°نهار16°ليل5°Joachimówkaالآن13°نهار15°ليل6°Grabownicaالآن13°نهار16°ليل6°
Dudek
(c) Andrej Chudý, some rights reserved (CC BY-NC-SA)

Dudek

Upupa epops

★
غير مهدد
الموئل: Łąki / Lasyالنظام الغذائي: Owadożercaباع الجناحين: 46 cm
عرض على iNaturalist

استمع إلى الأصوات:

Dudek

O gatunku

Dudek to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków w Polsce. Jego egzotyczny wygląd i zachowanie sprawiają, że jest łatwy do rozpoznania.

Zwyczaje

  • Czubatka na głowie podnosi się gdy jest podniecony
  • Preferuje otwarte tereny z pojedynczymi drzewami
  • Długim dziobem wyszukuje larwy owadów w ziemi

Ciekawostki

  • Jego głos brzmi jak "hup-hup-hup"
  • To ptak wędrowny - zimuje w Afryce
  • W Polsce gniazduje coraz rzadziej
نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5.0