
Czubatka
Lophophanes cristatus
★
غير مهددالموئل: Lasyالنظام الغذائي: Owadożercaباع الجناحين: 19 cm
عرض على iNaturalist
استمع إلى الأصوات:

O gatunku
Czubatka to najmniej liczna sikora w Polsce. Jej charakterystyczna czubatka czyni ją łatwą do rozpoznania.
Zwyczaje
- Preferuje stare lasy iglaste
- Bardzo rzadko odwiedza karmniki
- Często towarzyszy stadom innych sikorek
Ciekawostki
- Jest gatunkiem górskim i północnym
- Buduje gniazda w dziuplach starych drzew
- Ma bardzo cichą skrzeczącą wokalizację
نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.
