
(c) Oscar Valencoso - Salomé Planas, some rights reserved (CC BY-NC)
Bogatka
Parus major
★
غير مهددالموئل: Lasy / Miastoالنظام الغذائي: Owadożercaباع الجناحين: 24 cm
عرض على iNaturalist
استمع إلى الأصوات:
Bogatka (zwyczajna), sikora bogatka (Parus major) – gatunek małego, częściowo wędrownego ptaka wróblowego z rodziny sikor (Paridae). Jest to gatunek szeroko rozpowszechniony i pospolity w całej Europie, na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej i na wschód przez Palearktykę do rzeki Amur, na południe do części Afryki Północnej, gdzie na ogół zamieszkuje każdy rodzaj lasu. Większość bogatek nie migruje, z wyjątkiem bardzo surowych zim.
نص الوصف مأخوذ من ويكيبيديا البولندية ويُنشر بموجب رخصة Creative Commons Attribution-ShareAlike.
