Pomoc
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz10°dzień11°noc6°Sułówteraz10°dzień10°noc6°Żmigródteraz10°dzień11°noc7°Przygodziceteraz10°dzień10°noc5°Krośniceteraz10°dzień10°noc5°Odolanówteraz10°dzień10°noc5°Stawnoteraz10°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz10°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz10°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz10°dzień10°noc7°Dębnicateraz9°dzień11°noc5°Antoninteraz9°dzień10°noc4°Niezgodateraz10°dzień10°noc6°Joachimówkateraz10°dzień10°noc6°Grabownicateraz10°dzień10°noc6°Miliczteraz10°dzień11°noc6°Sułówteraz10°dzień10°noc6°Żmigródteraz10°dzień11°noc7°Przygodziceteraz10°dzień10°noc5°Krośniceteraz10°dzień10°noc5°Odolanówteraz10°dzień10°noc5°Stawnoteraz10°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz10°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz10°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz10°dzień10°noc7°Dębnicateraz9°dzień11°noc5°Antoninteraz9°dzień10°noc4°Niezgodateraz10°dzień10°noc6°Joachimówkateraz10°dzień10°noc6°Grabownicateraz10°dzień10°noc6°

Świstunka leśna

Phylloscopus sibilatrix

PODSTAWOWAŚWISTUNKA LEŚNAPhylloscopus sibilatrixJej charakterystyczne na ziemi zbudowane gniazdo wformie małego pieca kryje się ukryte głęboko podliśćmi.ROZPIĘTOŚĆ22 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) STEVE GARVIE, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-SA · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-229
iNaturalist ↗

Ljud: Jonn Leffmann · CC BY 3.0 · Źródło nagrania ↗

Świstunka leśna (Rhadina sibilatrix) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny świstunek (Phylloscopidae), wcześniej włączanej do pokrzewkowatych (Sylviidae). Występuje w Europie, krajach Kaukazu Południowego, południowo-zachodniej Syberii, rzadko w Kazachstanie; zimuje w Afryce na południe od Sahary. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Ptak o smukłej i drobnej sylwetce. Obie płci ubarwione jednakowo, ale młode są bardziej matowe. Wierzch ciała zielonkawożółty, spód czysto biały. Podgardle, pierś i brew nad okiem intensywnie siarkowożółte. Żółta brew nad okiem jest wyraźna, szeroka i biała z przodu, a płowa za okiem. Przez oko przebiega ciemny pasek. Większa od bardzo podobnego piecuszka, ma proporcjonalnie dłuższe skrzydła i krótszy ogon.

Świstunka to ptak bardziej ciepłolubny niż pierwiosnek czy piecuszek, co przekłada się tym samym na późne przyloty. Jest również w porównaniu z nimi bardziej wymagająca w stosunku do zajmowanego środowiska.

Głównie drobne, miękkie owady (w różnych stadiach rozwoju), pająki i inne bezkręgowce. W jesiennej diecie pojawiają się nasiona i owoce.

5,0