Pomoc
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz10°dzień10°noc6°Sułówteraz10°dzień10°noc6°Żmigródteraz10°dzień11°noc7°Przygodziceteraz10°dzień10°noc5°Krośniceteraz10°dzień10°noc5°Odolanówteraz10°dzień10°noc5°Stawnoteraz10°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz10°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz10°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz10°dzień10°noc7°Dębnicateraz10°dzień10°noc5°Antoninteraz10°dzień10°noc4°Niezgodateraz10°dzień10°noc6°Joachimówkateraz10°dzień10°noc6°Grabownicateraz10°dzień10°noc6°Miliczteraz10°dzień10°noc6°Sułówteraz10°dzień10°noc6°Żmigródteraz10°dzień11°noc7°Przygodziceteraz10°dzień10°noc5°Krośniceteraz10°dzień10°noc5°Odolanówteraz10°dzień10°noc5°Stawnoteraz10°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz10°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz10°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz10°dzień10°noc7°Dębnicateraz10°dzień10°noc5°Antoninteraz10°dzień10°noc4°Niezgodateraz10°dzień10°noc6°Joachimówkateraz10°dzień10°noc6°Grabownicateraz10°dzień10°noc6°

Łabędź krzykliwy

Cygnus cygnus

NIEPOSPOLITAŁABĘDŹ KRZYKLIWYCygnus cygnusDawniej zimował tylko na zachodzie, dziś to rzadkilęgowy gość milickich stawów.ROZPIĘTOŚĆ235 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) BIRD EXPLORERS, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY- · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-075
iNaturalist ↗

Olivier Grimm · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) – gatunek dużego ptaka z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Palearktykę od Islandii po Kamczatkę. Zimuje w Europie oraz środkowej i wschodniej Azji. Przeloty w marcu – maju i wrześniu – listopadzie. W Polsce pierwsze gniazdowanie stwierdzono w 1973, obecnie gniazduje w liczbie 120–200 par, szczególnie liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą i podczas przelotów.

Długość ciała 140–165 cm, rozpiętość skrzydeł 205–243 cm; masa ciała samic 5600–13100 g, samców 7200–15500 g. Dorosłe ptaki jednolicie białe, dziób czarny z dużą, klinowatą żółtą plamą (większą niż u łabędzia czarnodziobego). Młode szare, plama na dziobie w kolorach bladożółtym i cielistym, szatę białą uzyskują w 3. roku życia. Jego okrzyki są charakterystyczne dla zimnych krajobrazów północy, zwłaszcza w czasie jesiennych przelotów.

Duże jeziora z pasem trzcin, śródleśne jeziorka, moczary, stawy i morskie wybrzeża na arktycznej tundrze, gdzie przybywa już w lutym i marcu. W Polsce najczęściej gniazduje na stawach rybnych (np. w Dolinie Baryczy), rzadziej na starorzeczach.

Części zielone roślin wodnych i ich nasiona. Pisklęta jedzą również drobne bezkręgowce.

5,0