Pomoc
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz10°dzień10°noc6°Sułówteraz10°dzień10°noc6°Żmigródteraz10°dzień11°noc7°Przygodziceteraz10°dzień10°noc5°Krośniceteraz10°dzień10°noc5°Odolanówteraz10°dzień10°noc5°Stawnoteraz10°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz10°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz10°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz10°dzień10°noc7°Dębnicateraz10°dzień10°noc5°Antoninteraz10°dzień10°noc4°Niezgodateraz10°dzień10°noc6°Joachimówkateraz10°dzień10°noc6°Grabownicateraz10°dzień10°noc6°Miliczteraz10°dzień10°noc6°Sułówteraz10°dzień10°noc6°Żmigródteraz10°dzień11°noc7°Przygodziceteraz10°dzień10°noc5°Krośniceteraz10°dzień10°noc5°Odolanówteraz10°dzień10°noc5°Stawnoteraz10°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz10°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz10°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz10°dzień10°noc7°Dębnicateraz10°dzień10°noc5°Antoninteraz10°dzień10°noc4°Niezgodateraz10°dzień10°noc6°Joachimówkateraz10°dzień10°noc6°Grabownicateraz10°dzień10°noc6°

Gęś białoczelna

Anser albifrons

PODSTAWOWAGĘŚ BIAŁOCZELNAAnser albifronsJesienią tworzy nad stawami gigantyczne hałaśliwestada wprost z tundry charakteryzując się jasnymczołem.ROZPIĘTOŚĆ145 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ERIK ECKSTEIN, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-N · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-186
iNaturalist ↗

Gęś białoczelna, gęś białoczółka (Anser albifrons) – gatunek dużego, wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący północną Eurazję i Amerykę Północną. Przeloty w lutym–maju i wrześniu–grudniu. Zimuje w zachodniej, środkowej i południowej Europie, południowo-zachodniej, południowej i wschodniej Azji, na zachodnich wybrzeżach i południu USA oraz w Meksyku. W Polsce pojawia się licznie podczas przelotów, na północy i zachodzie kraju; zimuje głównie na zachodzie kraju.

Samiec i samica ubarwione jednakowo. Ogólnie upierzenie szare, na grzbiecie jaśniejsze poprzeczne pręgi. Ciemniejsza głowa. Na spodzie szerokie, czarne, poprzeczne pasy, u niektórych podgatunków zlewające się w jednolitą czarną plamę. Podogonie i pas wokół nasady dzioba aż do oczu białe. Nogi pomarańczowe, dziób pomarańczowy lub różowy (w zależności od podgatunku).

Zabagniona i bezdrzewna tundra i tajga, na których ma lęgowiska (powraca na nie w marcu i kwietniu). Zimuje w licznych parotysięcznych koloniach nad zbiornikami wodnymi np. stawami, gdzie nocuje oraz na rozległych polach i pastwiskach.

5,0