Brodziec śniady
Tringa erythropus
Brodziec śniady (Tringa erythropus) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych (Scolopacidae). Nie jest zagrożony wyginięciem. Nie wyróżnia się podgatunków.
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym całe ciało łupkowo-czarne z białymi prążkami i plamkami głównie w tylnej części ciała. Kuper i ogon pozostają białe. Na ogonie czarne, poprzeczne prążkowanie. Dziób czarny z czerwoną nasadą, a nogi czerwonobrązowe. W upierzeniu spoczynkowym wierzch ciała szarobrązowy z jasnymi plamkami, a spód ciała biały z delikatnym szarawym nalotem lub deseniem.
Wodne bezkręgowce, które zdobywa brodząc w wodzie. Także niewielkie ryby i płazy.
Gniazdo to płytkie zagłębienie w ziemi, zwykle w kępie traw lub wśród mchu, czasami w pobliżu gałęzi drzewa lub kamieni. Czasami wyścielone jest materią roślinną i kilkoma piórami.
